Varstvo oljk

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 07.07.2014

Opozorilo - oljčna muha

V prejšnjem tednu smo pričeli s spremljanem oljčne muhe na območju Slovenske Istre, Goriških Brd in Vipavske doline.
Oljkarje na območju Slovenske Istre obveščamo, da smo na večini lokacij opazili povečan ulov oljčne muhe na feromonskih vabah. Istočasno smo na nekaterih zgodnejših obmorskih legah v vzorcih plodov opazili za ta čas nenavadno visoko aktivno poškodovanost plodov. V plodovih smo opazili jajčeca in ličinke prvega razvojnega stadija.
Oljkarjem na območju Slovenske Istre priporočamo takojšne ukrepanje z zastrupljenimi vabami po delu krošnje. V ekološki pridelavi oljk lahko uporabimo pripravek GF 120 v odmerku 1-1,2 l/ha. V sklopu integrirane pridelave lahko uporabimo tudi hidroliziran protein Nutrel v 1,5% koncentraciji, kateremu dodamo insekticid Perfekthion v odmerku 0,125 l/ha. V obeh variantah porabimo približno 30 l škropilne brozge/ha.
V primeru obilnejših padavin je potrebno zaradi izpiranja vabe škropljenje ponoviti.
Pripravek GF 120 lahko v sezoni uporabimo 4x , Perfekthion pa le 1x.

Natančne podatki o ulovu muhe v oljčnikih v Slovenski Istri, Goriških Brdih in Vipavski dolini lahko preverite na Ulov oljčne muhe - 2014.

Oljkarjem priporočamo, da tudi sami v svojih oljčnikih namestijo feromonske vabe ali rumene lepljive plošče za spremljanje pojava najpomembnejše škodljivke oljk. Vabe postavimo na južni oziroma zavetrni del krošnje oljke v višini glave. Na 1 ha namestimo eno do tri vabe. Veliko bolj selektivne so feromonske vabe, saj se na njih v glavnem lovijo le oljčne muhe, medtem ko se na rumenih lepljivih ploščah lovijo tudi druge žuželke, med katerimi je veliko koristnih.

Pripravil: Matjaž Jančar

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki