Varstvo oljk

13.01.2014

PAVJE OKO

Zaradi obilnih in pogostih padavin v jesensko-zimskem obdobju ter nenavadno tople zime, smo predvsem v oljčnikih v nižjih legah, opazili povečan pojav glivične bolezni pavje oko. Na bolezen je zelo občutljiva sorta Istrska belica. Trenutna bolezenska znamenja so močno odpadanje okuženih listov v spodnjem delu krošnje. Na večini odpadlih listov že s prostim očesom opazimo okroglaste temnejše pege.

Oljkarjem, ki imajo oljčnike močneje okužene z omenjeno boleznijo svetujemo, da naj oljke temeljito poškropijo s fungicidom. Priporočamo predvsem uporabo pripravka Syllit 400 SC na osnovi dodina v 0,1-0,18% koncentraciji, ki ga lahko uporabimo v sklopu integrirane pridelave oljk.

V okviru ekološke pridelave oljk lahko uporabimo le bakrov pripravek Cuprablau Z v 0,3% koncentraciji, z opozorilom, da moramo škropljenje izvesti v karseda toplem in suhem vremenu. Ob povečani vlažnosti in nizkih temperaturah lahko uporaba bakrovih pripravkov povzroči pojav fitotoksičnosti, kar se v praksi pomeni intenzivno odpadanje okuženih listov.

Pripravil: Matjaž Jančar

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki