Usposabljanje za potrebe izvajanja ukrepa Dobrobit živali (DŽ)

Usposabljanje za potrebe izvajanja ukrepa Dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014 – 2020 za leto 2016

Povzetek: Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica v okviru izvedbe javnega naročila št. 430-102/2016/24 z dne 10.8.2016, namenjenemu Podpori za usposabljanje kmetov za potrebe izvajanja ukrepa Dobrobit živali (DŽ) iz Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020 za leto 2016, je izvajal usposabljanje kmetov za ukrep DŽ – sklop 2: Usposabljanje za govedorejce. Udeležba na usposabljanjih je bila za udeležence brezplačna.

Glavne dejavnosti:

V letu 2016 je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica v obdobju od 27.10.2016 – 8.12.2016 organiziral in izvajal na 9 lokacijah 10 usposabljanj DŽ. Usposabljanja so bila izvedena na območju treh regij: Goriška, Obalno–kraška in Primorsko–notranjska regija. Namenjena so bila kmetom, ki so se vključili v izvajanje ukrepa DŽ in so dolžni se udeležiti usposabljanja v obsegu najmanj štirih pedagoških ur letno. V letu 2016 se je na območju KGZS – Zavod GO usposabljanj udeležilo 749 kmetov. Skupni obseg usposabljanj je bil 40 ur.

Vsako posamezno usposabljanje je bilo izvedeno v obsegu štirih ur s sledečo vsebino:
1. pašništvo (ureditev pašnika, sistemi paše, ograjevanje in varovanje, pašna oprema, rudnine, voda in senca na pašniku…) - 1 ura
2. ravnanje z govedom - 1 ura
3. etologija (obnašanje govedi in govedu prilagojeni načini reje) - 1 ura
4. preventiva in zdravstveno varstvo govedi (zajedavci pašnih živali, znamenja okuženosti, razmnoževanje zajedavcev, omejevanje širjenja zajedavcev ipd.) - 1 ura.

Avdio posnetek izvedenih usposabljanj kmetov za ukrep DŽ– sklop 2: Usposabljanje za govedorejce je dostopen na povezavi Usposabljanje za ukrep Dobrobit živali - govedoreja, 13. decembra 2016.

Usposabljanje kmetov za ukrep DŽ – sklop 1: Usposabljanje za prašičerejce so izvedli Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota in Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto. Avdio posnetek izvedenih usposabljanj za prašičerejce je dostopen na povezavi Usposabljanje za ukrep Dobrobit živali - prašičereja, 25. novembra 2016.

V sklopu izvedbe javnega naročila je Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica izvajal še druge aktivnosti: priprava, objava in posredovanje strokovnih gradiv udeležencem, obveščanje udeležencev o usposabljanjih, vpis udeležencev in izpolnjenih anket v aplikacijo »Evidenca izobraževanja kmetijskih gospodarstev«, tiskanje in posredovanje potrdil o zaključenem usposabljanju….

Cilj:

Spodbuditi rejce k izvajanju paše govedi.

Usposobiti kmete - govedorejce, ki so vstopili v ukrep DŽ iz PRP 2014–2020 za pravilno razumevanje pomena dobrobiti živali ter informirati rejce o izvajanju ukrepa DŽ (zahteve, najpogostejše napake, tekoča problematika, novosti ipd.).

Pričakovani rezultati aktivnosti:

Pozitivni vpliv paše živali na zdravstveno stanje in počutje živali (zdravje nog in parkljev, splošno zdravje, reprodukcijo, proizvodnjo in dobro počutje živali) ter kakovost živil živalskega izvora. Ker bodo v okviru navedenega usposabljanja predstavljene za rejce pomembne vsebine, bo to usposabljanje prispevalo k boljšemu razumevanju zahtev ukrepa DŽ. Usposobljenost kmetov bo pozitivno vplivala na zmanjševanje števila napak pri izvajanju ukrepa DŽ.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki